1) Læs med betoning. Når vi voksne læser inde i hovedet, læser vi ofte med betoning uden at være klar over det. Hvis vi også husker at gøre det, når vi læser højt, hjælper det barnet til at forstå handlingen, adskille personerne fra hinanden via forskellig stemmeføring og dermed gøre bogen mere levende.
2) Genlæs. Når I har lukket bogen, så brug lidt tid på at snakke om den, og læs den så igen med det samme. Det kan hjælpe til bedre at lagre og forstå bogens handling.
3) Stil spørgsmål til bogen. Prøv at spørge aktivt ind til bogen, imens I læser. Det kan både være til teksten, billederne eller hvad barnet synes om personerne eller handlingen.
4) Læs i kor. Når I har læst bogen nogle gange, kan barnet måske være med til at læse højt. Prøv at læse langsomt i kor. Hvis det er svært, kan I også læse i ekko, hvor den voksne læser en sætning først, og barnet gentager den. Det kan det være en sjov øvelse, hvis barnet selv prøver kræfter med at læse højt. Det behøver ikke være en præcis læsning, men kan også være en gengivelse af historien.
5) Snak om billeder. Billeder, der støtter op om teksten, giver ofte barnet en bedre forståelse af det læste. Snak om, hvad billederne forestiller, hvilke I bedst kan lide, hvorfor/hvorfor ikke.
Hvis du mangler lidt inspiration til højtlæsningen, har vi lige nu Lisa Aisatos smukke billedbøger “Snart sover du”, “Snagebogen”, “Fugl” og “En fisk til Luna”, som giver masser af anledning til at kigge på og snakke om billeder, https://straarupogco.dk/?s=Aisato.
Rigtig god højtlæsning!