Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen er aktuel med hendes roman Det er mig, der kan hjælpe dig. Kjersti Halvorsen er uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Hendes debutroman Ida tager ansvar fik fremragende anmeldelser. Det er mig, der kan hjælpe dig er hendes anden roman. Læs mere om den i dette interview.

Hvad handler Det er mig, der kan hjælpe dig om? 

Det er mig, der kan hjælpe dig handler om psykologen Edvin. Han og hans kone, Therese, er flyttet til hendes hjemby Dølgvold og venter deres første barn. Edvin har fået et nyt job som psykolog på byens gamle, hærgede slot, som er omlagt til et behandlingssted. En dag kommer en ny patient, André. Edvin genkender ham straks som en brutal mobber fra barndommen og er bange. En ny kollega, Signe, vil være Andrés terapeut, og selvom Edvin nu er voksen og i en åbenlys magtposition, rives han tilbage til barndommen og kæmper for at forholde sig til den nye patients tilstedeværelse. Bogen handler om, hvor vanskeligt det kan være at gå videre, når noget gør ondt fra fortiden, men også om behandling, afhængighed, magt og hævn.

Hvad inspirerede dig til at skrive bogen? 

Jeg blev inspireret til at skrive bogen, da jeg var i praktik på en døgnafdeling. Jeg synes, det var en interessant setting for en roman, med alle de forskellige mennesker, der påvirker hinanden døgnet rundt på sådan en afdeling – både patienter og personale. Hvilken slags magtdynamik udspiller sig? Hvem ved hvad? Alle historierne i væggene og i de mennesker, der er der. Da jeg afsluttede psykologistudiet, blev jeg meget optaget af etik og det ansvar, man har som sundhedspersonale. Jeg tænkte på, hvad der ville ske, hvis jeg endte i en situation, hvor personlige forhold og faglige krav kom i konflikt, ligesom det sker for Edvin i bogen. Jeg ville skrive en historie, der lod mig udforske det dilemma.

Du har en baggrund i psykologi. Bruger du din faglighed i bogen og hvis ja, hvordan? 

Jeg bruger min baggrund fra psykologi i alle mine romaner, blandet andet i form af viden om psykologiske teorier, behandling og sundhedsvæsenet. Min viden fra psykologi udspiller sig også, når jeg former mine karakterer, hvordan deres traumer og tidligere relationer har formet dem, og hvordan de påvirker hinanden. Edvin forsøger at forstå sig selv ved hjælp af psykologiske teorier, uden at det nødvendigvis hjælper ham så meget, som han kunne ønske. Litteraturen (både at læse og at skrive) tilbyder en måde at forstå mennesker på, udover de forklaringer psykologien kan give. Litteraturen giver mening og anerkendelse til det, som er vanskeligt at forstå.

Hvad var det sværeste ved at skrive bogen? Og det sjoveste? 

Det sværeste ved at skrive bogen var at finde en balance for karakteren Edvin. Han skulle både skabe medfølelse men også indeholde noget mørke. Jeg var nødt til at arbejde meget for at grave frem, hvad der var sket mellem ham og André. At skrive den brutalitet, der er i deres forhold og historie synes jeg var vanskelig, og det tog lang tid, før jeg gjorde forsøget.

Det sjoveste var at skrive om det sted, hvor historien foregår, nemlig landsbyen Dølgvold og især Kvervelslottet. Det var spændende at fremskrive et helt slot og alle dets hemmelige værelser, historien bag slottet og de forskellige vandrehistorier, der omkransede det. At skrive om slottet var den første ting, jeg gjorde, da jeg skrev romanen.

Hvad arbejder du på nu? 

Lige nu arbejder jeg på min tredje roman, Superbruker, der udkommer på norsk i april! Bogen handler om psykologen Unn, som er udbrændt efter nogle vanskelige episoder på arbejdet. Så får hun tilbudt at hjælpe til, når en ny teknologi skal indføres ved det sygehus, hvor hun arbejder. Teknologien er en kunstig intelligensterapeut, Gro, som skal give behandling til patienterne. På kurset for superbrugere møder hun også Torjus, en læge i samme situation som hende selv, som hun bliver betaget af. Men når livet bliver tungt, er det Gro hun henvender sig til, og spørger hvad hun bør gøre.

Læs mere om bogen her.

Nyeste artikler

Hvad er Guided Reading?

Det er vigtigt, at alle børn kommer godt i gang, når de skal lære at læse. Nogle børn knækker hurtigt læsekoden, mens andre børn har ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen er aktuel med hendes roman Det er mig, der kan hjælpe dig. Kjersti Halvorsen er uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Hendes debutroman ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Daniela Dröscher

Løgne om min mor er en stor roman, et kammerspil om patriarkatet, fuld af protest og kærlighed samt en klarsynet analyse af de sociale normer, der ...
Læs mere →