Skift til erhvervskunde

Forfatterinterview: Mats Strandberg

Mats Strandberg fik sit gennembrud som forfatter i 2011 og har siden skrevet en lang række bøger til både børn, unge og voksne, de fleste i horrorgenren. Pestblomster hører til blandt de gotiske fortællinger, når de er allerbedst. Læs med i dette forfatterinterview, hvor du kan lære meget mere om forfatteren.

1. Hvordan kom du i gang som forfatter?

Jeg har altid ønsket at blive forfatter. Jeg skrev min selvbiografi, da jeg var fire år gammel, haha, selvom jeg fandt på det meste; jeg havde ikke haft et så spændende liv endnu. Det har været en drøm, der er kommet og gået siden da.

2. Hvad inspirerede dig til at skrive Pestblomster?

Under pandemien i 2020 begyndte jeg at tænke på tidligere sygdomme – jeg fandt en slags trøst i at tænke på, at vi havde klaret værre ting før, under meget dårligere forhold – og da jeg læste om pesten i 1710, voksede ideen frem. Det var en spændende tid, hvor kirkens magt stadig var meget stor, og det eneste håb om en “kur” var at finde ud af, hvordan vi kunne få Gud til at tilgive os for vores synder. Samtidig begyndte naturvidenskaben at vokse frem, og jeg kunne lade et par unge karakterer stå for nye tanker og ideer. Det blev ikke kun et oprør mod voksenverdenen, men hele verdensbilledet.

3. Hvorfor besluttede du dig for at skrive en gotisk fortælling?

Jeg har længe ønsket at skrive en bog inspireret af de bøger, jeg selv elskede som ung, som “Den hemmelige have” og “Jane Eyre”. Gyseragtige, gotiske historier med store og forbudte følelser. Skyggefulde slotte, hvor hovedpersonen sniger sig rundt om natten med natskjorte og lysestage i hånden. Naturen, der er fyldt med mysterier. Jeg ønskede også at skrive noget virkelig sørgeligt. Jeg indså hurtigt, at pesten i 1710 var en fantastisk ramme til dette.

4. Har det været udfordrende at skrive bogen?

Historiske fakta er ret lette at finde ud af, men det sværeste var at sætte sig ind i en ungs tankeverden på denne tid. Følelser som forelskelse, sorg og frygt er selvfølgelig evige, men hvordan er det at tro på, at ens mor brænder i helvede for evigt? Hvordan føles det at tro, at Gud ønsker dig ondt?

5. Hvordan arbejder du bedst, når du skriver?

Denne bog var ret speciel at skrive. Det føltes virkelig som om hovedpersonen Magdalena fortalte sin historie for mig. Det var, som om den allerede var der, jeg skulle bare grave den frem.

6. Hvad arbejder du på lige nu?

Jeg skriver på min næste gyserroman for voksne og en graphic novel. Derudover har jeg skrevet manuskriptet til filmatiseringen af min bog “Hemmet”, der bliver optaget lige nu. Og så skriver jeg manuskriptet til en tv-serie, som forhåbentlig begynder optagelserne til efteråret.

Du kan læse mere om Pestblomster her.

 

Foto: Henric Lindsten

Nyeste artikler

Forældre er litteraturens og læsningens helte

Solen varmer os og sender søde påmindelser om sommerferie, saltvand og saftige jordbær med fed fløde. Vi glæder os, men nogle små mennesker glæder sig ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Mats Strandberg

Mats Strandberg fik sit gennembrud som forfatter i 2011 og har siden skrevet en lang række bøger til både børn, unge og voksne, de fleste i ...
Læs mere →

Hvad er Guided Reading?

Det er vigtigt, at alle børn kommer godt i gang, når de skal lære at læse. Nogle børn knækker hurtigt læsekoden, mens andre børn har ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, ...
Læs mere →