Som følge af coronasmitten anses det i øjeblikket som sund fornuft at være ekstra opmærksom på smittekilder i dagligdagen og øge den almindelige håndhygiejne, når man er ude blandt andre mennesker. For en del OCD-ramte – særligt dem med smitte- og bakterieangst – er denne tid særlig svær.
De har på kort tid oplevet, at de tvangshandlinger, de kæmper med, nu pludselig er blevet det nye normale. Det kan for dem være ekstra svært at skelne mellem almindelig coronabekymring og nødvendige tiltag på den ene side og overdrevne tvangstanker og tvangshandlinger på den anden side.
’Falske’ forholdsregler
Ifølge psykolog Malene Klindt Bohni er det vigtigt at holde fast i, at hverdagen med corona adskiller sig fra hverdagen med OCD. Corona er et reelt og aktuelt problem, som vi har fået konkrete handleanvisninger på, mens OCD-adfærd bygger på ”hvad nu hvis …”-forestillinger.
Malene Klindt Bohni er specialiseret i at hjælpe mennesker med OCD og angst og forklarer, at det er vigtigt som OCD-ramt at få adskilt regelsættene for henholdsvis OCD og corona. For OCD-ramte med smitte- og bakterieangst kan det være vigtigt at være ekstra opmærksom på at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger – hverken mere eller mindre. Lad ikke OCD´en opfinde forholdsregler, eksperterne ikke har lavet.
Malene fortæller, at mens nogle OCD-ramte oplever at OCD´en forværres i denne tid, er der også andre der oplever bedring. Det kan bl.a. skyldes, at mange ting er lukket ned, kravene er blevet mindre, og dermed er der også mindre af den stress, som kan forstærke OCD´en. Nogle OCD-ramte med smitte- og bakterieangst oplever bedring, fordi coronaen er konkret, og der er konkrete retningslinjer at følge, og derfor tricker den ikke deres ”hvad-nu-hvis”-OCD. Endelig oplever nogle OCD-ramte med smitte- og bakterieangst en bedring, fordi deres overdrevne hygiejne nu ikke længere ’stikker ud’.
Adfærdsterapi er essentiel
Det kan være svært at forstå, hvilke mekanismer der er på spil, når OCD’en fx er med til at skabe en udbredt angst for bakterier.
”Det er ligesom, hvis man er bange for edderkopper – problemet er i virkeligheden ikke selve edderkoppen, men angsten for edderkopper. Og vejen ud er at lære, at edderkopper ikke er farlige,” forklarer Malene Klindt Bohni og fastslår, at det vigtigste element i behandlingen af OCD er adfærdsterapi.
”Som OCD-ramt har man på egen krop erfaret, at jo mere man følger OCD’en, jo værre bliver den. Med andre ord: Så længe man gør, hvad OCD’en vil have én til, så fastholdes tvangstankerne. OCD’en vil gerne bruge corona som en undskyldning for at blive værre. Derfor er det vigtigt for OCD-ramte i denne tid at få adskilt OCD-regelsættet fra corona-regelsættet,” afrunder Malene Klindt Bohni.
Tre gode råd til OCD-ramte under coronatiden:
- Bliv skarp på, hvad der hører til dit corona-regelsæt, og hvad der hører til dit OCD-regelsæt.
- Lad ikke OCD´en opfinde forholdsregler, eksperterne ikke har lavet.
- Selvom det er lettere sagt end gjort, skal du prøve at gøre noget andet end, det som OCD’en vil have dig til – på denne måde undgår du at fastholde tvangstankerne.