Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Ida tager ansvar er skrevet af den norske forfatter Kjersti Halvorsen. Hun er tidligere studerende ved Forfatterstudiet i Bø og uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Ida tager ansvar er hendes debutroman, og den har høstet fremragende anmeldelser i Norge.

Fortæl gerne lidt om dig selv og din karriere.
Jeg er født og opvokset i Lier, et lille sted uden for Oslo. De seneste år har jeg boet i Oslo og læst psykologi, bortset fra et år hvor jeg gik på Forfatterstudiet i Bø. Der begyndte jeg også at skrive det, der skulle blive min første bog: Ida tager ansvar. Denne bog udkom i Norge i 2019. I 2022 udkom tv-serien baseret på bogen på Viaplay. Omtrent samtidig blev min anden bog, Det er mig, der kan hjælpe dig, også færdig. Jeg har skrevet, siden jeg var barn og i mange forskellige genrer, både musik og tekst. Tidligere skrev jeg mest korte, humoristiske tekster, men de senere år er jeg blevet særligt glad for romanformen og den store og komplekse fortælling, den kan indeholde. I dag bor jeg i Oslo, og til foråret skriver jeg på fuld tid i nogle måneder. Jeg skriver, hvad jeg tror og håber bliver min tredje roman.

Hvad handler Ida tager ansvar om? 
Ida tager ansvar handler om den unge psykologistuderende Ida, hvis største frygt er at blive offer for en terrorhændelse. Hun begynder at læse psykologi og forsøger, trods en del angst og tanker, at skabe sig et normalt studieliv. Tilfældigt møder hun Aksel, der straks vækker en uro i hende. Både fordi han virker så ensom og selvironisk, har nogle mærkelige holdninger til omverdenen og poserer med våben på billeder på Facebook. Jo mere hun lærer Aksel at kende, jo mere bliver hun bekymret for, hvad han kan gøre, hvis verden bliver ved med at vende sig imod ham. Ida indser hurtigt, at det kan være op til hende at forhindre Aksel i at gøre noget forfærdeligt. Hvor langt er Aksel villig til at gå? Og er Idas angst for, hvad der kan ske, irrationel eller rationel? Bogen handler om frygt, ensomhed og grænserne mellem det ansvar, vi har for hinanden og for os selv.

Hvor har du fået inspirationen til bogen og dens karakterer fra? 
Jeg begyndte at skrive Ida tager ansvar, da jeg gik på Forfatterstudiet i Bø i 2017-18, og frem til udgivelsen i 2019. Inspiration fik jeg alle vegne fra ting, jeg interesserede mig for, de psykologiske fag jeg tog og i livet som studerende. Noget særligt begyndte at tage form, da jeg stødte på fænomenet incels (ufrivilligt cølibatære mænd) på nettet og blev lige dele fascineret og frastødt af konceptet. Derudover var jeg optaget af, hvad frygten for pludselige katastrofer, som terror, kan gøre ved os, og hvordan angst kan forvrænge virkeligheden og gøre alle ting truende og farlige. Jeg ville undersøge, hvordan vi forstår og forholder os til dem, der står uden for fællesskabet og begynder at hade samfundet. Jeg blev her optaget af emnet ansvar og i særdeleshed hvem, der får eller tager ansvar, fx i forbindelse med vold mod kvinder. Jeg tænkte meget over, hvordan kvinder ofte får at vide, at de skal passe på, så de ikke bliver udsat for vold, når ansvaret ikke rigtig er deres.

Ida tager ansvar behandler nogle ret spændende psykologiske problemstillinger, som på mange måder bliver motor for bogens handling. Hvordan balancerer du forholdet mellem din faglighed og skønlitteraturens underholdningsaspekt?
Ida i Ida tager ansvar studerer psykologi på sit første år. Ligesom jeg, bliver hun også nysgerrig efter at vide mere og bruger begreberne fra psykologien til at forsøge at forstå sig selv og sit liv, men med varierende held. Hun forsøger at bruge teorierne lidt, når hun ser på sit liv og det, der sker omkring hende, måske også fordi hun er overvældet og delvist forvirret.

Det føltes rigtigt at skrive om en karakter, der lige var begyndt at beskæftige sig med psykologisk teori, og ikke helt forstår den, fordi jeg følte, at jeg selv skulle have en grundigere forståelse af hovedpersonen, og de psykologiske temaer, hun bliver optaget af. Jeg tror, ​​at min psykologiske baggrund bidrager til, hvordan jeg bygger karakterer, deres baggrund, troværdighed og lignende. Men når jeg skriver, er jeg først og fremmest forfatter, ikke psykolog. Samtidig har jeg beskæftiget mig med psykologi i store dele af mit liv, så det er uundgåeligt, at viden om psykologi påvirker, hvordan jeg skriver, og hvad jeg er interesseret i at skrive om. Jeg mener også, at psykologi og skønlitteratur til en vis grad er overlappende felter, fordi det handler om en stærk interesse for, og lyst til, at forstå et menneske i al dets kompleksitet, også uanset emne og teori.

Hvad håber du, at læseren får ud af at læse bogen? 
Jeg håber, at læseren synes, at bogen er spændende og sjov at læse, men også, at det er en lidt ubehagelig bog. Jeg håber og tror, ​​at det er en bog, der er åben for forskellige fortolkninger, og hvor begge hovedpersoner kan forstås på forskellige måder. Det er også utrolig fedt, hvis læsningen af ​​bogen gav folk lyst til at tale sammen og diskutere, hvad der sker med hovedpersonen. Både forholdet mellem Ida og Aksel og hvad der sker mellem dem, men også mere generelle spørgsmål som hvordan vi forholder os til vold, dem der falder udenfor, hvad det vil sige at hjælpe nogen, og så videre. Det ville være det bedste. Jeg synes ikke, bogen giver nogle klare svar, men jeg håber, den får folk til at tænke videre over nogle af de problemstillinger, bogen rejser.

Din bog er også blevet lavet til en TV-serie, der kan ses på Viaplay her i Danmark. Hvordan har processen med at lave en bog til en tv-serie været? 
Det har været utroligt spændende at omarbejde Ida tager ansvar til en tv-serie! Først troede jeg næsten ikke på, at det var sandt. Det hele skete under covid-lockdownen, så jeg talte kun med serieskaberne på zoom. Undervejs i forløbet havde jeg samtaler med serieskaberne og manuskriptforfatterne om forskellige aspekter af bogen, og hvordan det skulle løses i serien. Jeg fik også læst manuskriptet på forhånd. I bogen Ida tager ansvar får vi en masse indblik i Idas tankeprocesser, fantasier, og hvordan hun ser på verden, som er krævende at “oversætte” til film. Så jeg var spændt på at se, hvordan det ville blive. Det føltes mærkeligt, men også meget sjovt, at en anden gik længere ind i en historie, jeg oprindeligt havde opdigtet og skrev og tænkte videre over den. Det var en helt speciel og rørende oplevelse at se den historie, jeg skrev, og mine karakterer, komme til live på lærredet, under fast ledelse af Rikke Gregersen og med skønne skuespillere. Dem, der har lavet serien, har gjort et rigtig godt stykke arbejde med at passe på og formidle balancen mellem det humoristiske og det dybt ubehagelige. Derudover har serien gjort endnu flere nysgerrige til at læse både Ida tager ansvar og min seneste bog, så det er jeg taknemmelig for.

Nyeste artikler

Hvad er Guided Reading?

Det er vigtigt, at alle børn kommer godt i gang, når de skal lære at læse. Nogle børn knækker hurtigt læsekoden, mens andre børn har ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen er aktuel med hendes roman Det er mig, der kan hjælpe dig. Kjersti Halvorsen er uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Hendes debutroman ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Daniela Dröscher

Løgne om min mor er en stor roman, et kammerspil om patriarkatet, fuld af protest og kærlighed samt en klarsynet analyse af de sociale normer, der ...
Læs mere →