Skift til erhvervskunde

Forfatterinterview: Dennis Asbjørnsen

Dennis, der står bag bogen Spiselig have er norsk greenfluencer og blogger. Han står bag profilen @spiselighage, som er en af Norges mest populære køkkenhaveprofiler på Instagram. Læs med, når Dennis fortæller om hvordan han blev så begejstret for køkkenhaver, og hvorfor han har skrevet Spiselig have. 

Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv? 

Hej! Jeg hedder Dennis Asbjørnsen. Jeg er blogger, grøn influencer, foredragsholder, forfatter til bestsellerbogen “Spiselig have” og ejer af Norges største køkkenhaveprofil på sociale medier. Ellers er jeg en helt almindelig gartner, der elsker hjemmedyrket økologisk mad fra min have her i Stavanger. Hvordan startede det? Som ung var jeg ikke særlig interesseret i havearbejde – og tanken om at luge bede fristede selvfølgelig ikke. Jeg er simpelthen vokset op midt i byen med lidt viden om hjemmedyrket mad. I 2018 startede jeg med at leje en palleramme i kolonihaven til en ældre arbejdskollega. Af hende lærte jeg at lave en enkel, billig og bæredygtig have. Målet var at bruge så få penge som muligt på køkkenhaven. Meget gavnligt for en ung fattig studerende som mig!

Jeg oprettede en konto på Instagram @spiselighage med planen om at dele billeder og videoer af kolonihaven med familie og venner. Pludselig kom ukendte følgere ind – lidt efter lidt hver dag. Få år senere er min konto blandt landets mest fulgte køkkenhaveprofiler. Så sjovt! At smage sin egen hjemmedyrket mad fra haven for første gang gav virkelig en helt unik følelse af glæde og mestring. Jeg ønskede straks, at så mange mennesker som muligt også skulle opleve denne følelse. Mit mål er derfor at sprede viden, information og inspiration om dyrkning af spiselige planter. Jeg vil gerne dele glæden ved at gro sin egen mad til hele Norden! Intet andet i verden gør mig mere glad, end når jeg ser folk dyrke noget spiseligt – uanset om det er i en stor køkkenhave, på altanen eller noget i køkkenvinduet. Værdien er den samme, uanset hvor stor eller lille pladsen er. Du dyrker og skaber noget. Jeg ved, at alle kan dyrke deres egen mad!

En sommerdag i 2018 blev min partner og jeg de stolte ejere af et parcelhus i Stavanger med en forholdsvis stor have. Valget faldt på en gammel landbrugsejendom med lange traditioner for dyrkning af fødevarer – altså god jord! Dette var det perfekte sted. Det er faktisk kun få minutter i bil fra centrum af Stavanger. Da jeg flyttede ind, bestod den kun af en stor grøn græsplæne og nogle vilde træer. Jeg gik straks i gang med haven og anlagde målrettet min egen frodige køkkenhave. Derudover brugte jeg pladsen til at skabe noget, der også var godt for de bestøvende insekter og det omgivende miljø – fransk sammenplantning. Med tiden rykkede også en god flok høns og kaniner ind i haven. Drømmen var gået i opfyldelse. Forestil dig friske æg, grøntsager, frugt, bær og krydderurter lige udenfor køkkenet. #Lykke

Hvordan blev du interesseret i havearbejde? 

Mine forældre havde en have med blommer, æbler og bær. Lige siden barndommen har jeg altid godt kunne lide at kunne høste fra min egen have og nyde mad, der har rejst en kort afstand. Derfor dyrker jeg i dag som voksen min egen mad. 

Hvorfor besluttede du dig for at skrive Spiselig have? 

Mit mål er, at så mange som muligt skal kunne opleve glæden ved at høste deres egen mad i haven og opleve at kunne give deres egne børn kortdistancegrøntsager. Det er uendeligt vigtigt, og jeg tror også, at emnet dyrkning og køkkenhaver er meget brugbart for samfundet. Vi lever i en urolig verden, og så er det en vigtig viden at have. Det er vigtigt for mig, at så mange som muligt ved, hvordan de skal plante deres egen salat, kartofler og gulerødder. Det er vigtigt, sjovt, sundt og godt!

Hvem er Spiselig have skrevet til? 

Alle i hele verden! Jeg ønsker, at alle skal kunne så deres egne frø og høste deres egen mad bagefter. Det er en oplevelse, jeg er så glad for at kunne få!

Hvad er dit bedste råd til en, der gerne vil i gang med at dyrke sin egen mad? 

Tænk ikke for meget. Hvis du overtænker det, bliver det kompliceret. Prøv hellere at bruge en frøpose og en krukke. Det vil helt sikkert give mere smag. Vælg et varmt og solrigt sted i haven til at anlægge din egen køkkenhave. Så vil sollys og lidt vind hjælpe dig med at få succes. Fokuser på grøntsager, du og din familie kan lide – og med alle midler; bruge gode bøger såsom “Spiselig have” for at lære mere. Held og lykke!

Nyeste artikler

Forældre er litteraturens og læsningens helte

Solen varmer os og sender søde påmindelser om sommerferie, saltvand og saftige jordbær med fed fløde. Vi glæder os, men nogle små mennesker glæder sig ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Mats Strandberg

Mats Strandberg fik sit gennembrud som forfatter i 2011 og har siden skrevet en lang række bøger til både børn, unge og voksne, de fleste i ...
Læs mere →

Hvad er Guided Reading?

Det er vigtigt, at alle børn kommer godt i gang, når de skal lære at læse. Nogle børn knækker hurtigt læsekoden, mens andre børn har ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, ...
Læs mere →