Lær bogstaverne at kende

Gode råd til, hvordan dit barn lærer bogstaverne at kende

Fælles for alle vores børn er, at bogstaverne skal læres – både med navn, lyd og skriveretning. 

I skoleverdenen kalder vi det for ”De tre alfabeter”. Uanset om du hjemmeunderviser, eller dit barn er tilmeldt en skole, bør bogstaverne øves på mange måder. Der skal øves både majuskler (store bogstaver) og minuskler (små bogstaver). Bogstaverne skal både læses og skrives. 

Mange skoler har købt et bogsystem, som de benytter, og supplerer med letlæsningsbøger fra f.eks. Straarup og Co. Skolerne er gode til at komme omkring bogstaverne på mange måder. Men hvordan kan du som forældre bakke op og/eller øve bogstaverne hjemme? Og hvor tidligt skal du gå i gang?

Øv bogstaver

Vi kan ikke starte for tidligt. MEN det kommer selvfølgelig an på, hvordan I leger med bogstaverne. Selvom dit barn er startet i skole, er det stadigvæk en god ide at lege med bogstaverne derhjemme. Måske kan skolen også bruge disse forslag:

Skriv små sedler med bogstaver på. Start med de bogstaver, som er i barnets navn. Eller i mor og/eller far. 

·       I kan bruge små post-it-sedler. Sæt bogstaverne op rundt om i huset. 

·       Sig bogstavets navn højt, hver gang I ser det. 

·       Tal om andre ord/ting, som starter med samme bogstav. 

Tegn bogstaver 

I kan også tegne ting, som starter med de bogstaver, I øver. Lav evt. en plakat med bogstavet i midten, og tegn ting rundt om. Når dit barn bliver interesseret i at skrive, så lad dit barn tegne bogstaver i sand. Eller med en pensel på et stort stykke papir eller kridt på fliserne. Lav bogstaverne med reb, og lad dit barn gå på rebet (gerne i skriveretning, hvis muligt). Eller lad dit barn skrive bogstavet på et hvidt papir uden linjer.

Leg ”Den som flaskehalsen peger på”

Når dit barn har lært 4 bogstaver, kan I lege ”Den som flaskehalsen peger på”. Lav fire små sedler med de lærte bogstaver på, læg dem som hjørner i en firkant, og brug flasken i midten til at snurre rundt med. Det bogstav, som flasken peger på, skal være forbogstavet i en ting, som barnet skal finde i huset (sørg for, at der er ting, som starter med de 4 bogstaver, I har fokus på).

Kreaprojekter med bogstaver

Her er en liste over ting, I kan gøre:

·       Købe perler med bogstaver på, som fx kan bruges på piberensere. 

·       Lege med magnet-bogstaver, som kan bruges til at skrive forskellige ord. 

·       Forme bogstaver i modellervoks eller saltdej. 

·       Bage boller formet som bogstaver.

I kan også lave små sedler med bogstaver på, sætte dem fast på siderne af en terning, og derefter bruge terningen til at øve de bogstaver, som man slår. Igen, hav fokus på de lærte bogstaver, så de kan genkendes.

I kan lave små kartonstykker med bogstaver på. Lav 2 med hver af de indlærte bogstaver, og brug dem som vendespil. I kan også vælge at skrive bogstavet på det ene kartonstykke, og lade jeres barn tegne en tegning på det andet kartonstykke. Det skal være en tegning af noget, som starter med det valgte bogstav. 

Det er vigtigt, at barnet er inddraget i at lave forskellige aktiviteter. Dette gør, at de lettere husker det, de skal øve, samtidigt med at det er sjovt at lære bogstaver.

Der findes SÅ mange måder at øve bogstaver på!

Skrevet af: Kristina Grindsted 

Nyeste artikler

Hvad er Guided Reading?

Det er vigtigt, at alle børn kommer godt i gang, når de skal lære at læse. Nogle børn knækker hurtigt læsekoden, mens andre børn har ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen er aktuel med hendes roman Det er mig, der kan hjælpe dig. Kjersti Halvorsen er uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Hendes debutroman ...
Læs mere →

Forfatterinterview: Daniela Dröscher

Løgne om min mor er en stor roman, et kammerspil om patriarkatet, fuld af protest og kærlighed samt en klarsynet analyse af de sociale normer, der ...
Læs mere →