Minimal Furniture 6

5 gode læseråd til aktiv læsning

Fælles for rigtig mange børn er, at de lærer og forstår bedst, når læsningen sker gennem en kombination af læsning, skrivning, samtale og opgaveløsning. Aktivt engagement med bøgerne indeholder et væld af ting, så i dag vil vi fokusere mere snævert på 5 gode råd til, hvordan du kan bruge dialogisk læsning – altså samtale i læsningen. 

 

1. Læs bogen, før du læser den med eleverne eller den enkelte elev. Ved at gøre dette, kan du få en idé om, hvilke ting du vil tage fat i under fælleslæsningen. 

 

2. Kig på bogen, inden I læser, og tal om den. Hvordan ser forsiden og bagsiden ud? Hvad tror I, bogen kommer til at handle om? På den måde får I skabt en ramme og et trygt rum hvor I kan snakke om bogen. 

3. Følg elevernes interesser. Hvis barnet stiller et spørgsmål, så vær nærværende, og vent gerne på, at eleverne selv forsøger at svare. Stil også selv spørgsmål til læsningen undervejs. 

4. Genlæs, og prøv at lade eleverne forklare med egne ord, hvad bogen handler om, inden I genlæser. 

5. Snak om bogen, efter den er lukket. Hvad synes I om den? Hvorfor? Tænk eventuelt på at bruge ord fra bogen i samtale, så ordene får en naturlig plads i elevernes udvidede ordforråd. Det er vigtigt at beholde motivationen, og det spændende ved at læse. Prøv derfor at slutte på en succesfølelse, der giver eleverne lyst til at samle en ny bog op efterfølgende. 

 

Mange forlag tilbyder opgaver og læseguides til deres letlæsningsbøger, der kan give gode idéer til samtale og aktiviteter. Hos Straarup & Co tilbyder vi gratis opgaver til alle letlæsningsbøger, der har fokus på afkodning af ordene, forståelse af teksten og små lege, der gør læsningen sjovere. Opgaverne kan findes på forlagets hjemmeside, mens bøgerne kan findes på vores hjemmeside www.straarupogco.dk, lånes på biblioteket eller findes på eReolen Go.

 

Så hvis I mangler noget inspiration eller materiale til den aktive læsning, er opgaverne et godt supplement. Hvis I vil læse mere om metoder til dialogisk læsning, er der masser af information at hente hos EMU, børne- og undervisningsministeriets digitale læringsportal.

 

Rigtig god læse- og samtalelyst! 

Nyeste artikler

Forfatterinterview: Ann-Christin Gjersøe

Hvordan er ideen til en romancefortælling i 1800-tallet opstået? Jeg har haft en kærlighed til det 19. århundrede i mange år, en fascination, der opstod, …

Læs mere →

Forfatterinterview: Brynjulf Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn har skrevet en række bøger for børn og voksne. Hvid, norsk mand er hans seneste udgivelse og er en samling smertefulde, kloge …

Læs mere →

Forfatterinterview: Naja Vaaben

Hvad handler bogen om?  Falkeridder handler om Esti, der lever et stille liv som novice på klosteret Nordly. Hun er opvokset blandt præstinder der tilbeder …

Læs mere →

Sådan påvirker omgivelserne plottet i nordisk krimi

Skrevet af: H.S Palladino Forestil dig en sen aften langs en øde landevej. Det er tidlig vinter, lige før det første snefald. Din bil er …

Læs mere →

Forfatterinterview: Leif Randt

Allegro Pastell er Leif Randts seneste roman. Han har tidligere udgivet utopien Planet Magnon (2015), Schimmernder Dunst über CobyCounty (2011) og London-romanen Leuchtspielhaus (2009). Siden 2017 har …

Læs mere →