Skift til erhvervskunde

Straarup & Co

Skaermbillede 2022 07 27 Kl 14 36 21

@mamabrauner: Om at strikke og høre lydbog

Skaermbillede 2022 07 27 Kl 14 36 21

En morgen vågner jeg, og går ud i stuen. Jeg sætter mig i min yndlingsstol med en kop kaffe og mit strikketøj. Jeg har høretelefonerne klar, trykker play og starter på en lydbog. Jeg lytter og strikker derudaf – snupper en tår af kaffen hist og her. Et kapitel bliver spændende, ”så jeg hører lige dét færdig og så skal jeg lave noget andet” siger jeg til mig selv – men da det kapitel er er hørt til ende, er jeg et sted på min sweater hvor det kunne være rart at strikke et par omgange mere for at dén sektion er afsluttet, så det gør jeg. Og så forfra igen. 8 timer senere sidder jeg helt forvirret: Bogen og en overkrop + 2 ærmer er strikket færdig, og jeg har ikke opdaget timerne gå.


Jeg er et menneske med mange hobbyer, dog er det bøger og strik, der får det meste af min kærlighed og tid. Begge ting kan noget særligt, og bliver brugt i forskellige sammenhænge, men det er især når jeg kombinerer strik og bøger med hinanden, at magien sker. Jeg har efterhånden formået at lære mig selv, at strikke mens jeg læser, men jeg må også indrømme at det nogle gange er ganske upraktisk. Er strikken for krævende eller er bogens formalia ikke den rigtige form, ja så bliver det noget rod. Derfor – og af mange andre grunde – er lydbog et fantastisk medie for mig. 


Hvorfor strik og lydbog? 

Jeg bruger lydbog til mange ting, men jeg bruger mest lydbog mens jeg strikker. Jeg kan fortælle i evigheder om, hvorfor jeg mener man skal høre lydbøger mens man strikker, men jeg skal forsøge at fatte mig i korthed. Laver man en hurtig google-søgning kan man finde masser af gode grunde til både at strikke og læse – husk at lydbøger giver de samme gode egenskaber, som en fysisk bog. Hvad jeg dog mener er vigtigst er, at når jeg kombinerer strik og lydbog, tager jeg tid til mig selv. Den form for selfcare jeg giver til mig selv ved at sætte en lydbog på, og strikke derudaf er ubeskrivelig. Jeg kan forsvinde langt ind i fortællinger – glemme tid og sted – og mens hænderne kører i en bestemt rytme, mens jeg er her, opnår jeg, at nærme mig en meditativ tilstand.


Jeg kender mange der siger, at de ikke kan koncentrere sig om at høre lydbog, og her mener jeg, at den helt korrekte aktivitet er at strikke (det kan være al form for håndarbejde, men jeg har en bias lige her eftersom jeg selv strikker derudaf). Kombinationen har den fordel, at den gør, at jeg ikke scroller telefon, eftersom jeg bliver bevidst om, at jeg hverken lytter eller strikker. Den vigtigste fordel er også at jeg sjældent bliver forstyrret, da risikoen for vrede øjne er dobbelt så stor, da man nu både kan forstyrre mig midt i et godt sted i bogen eller mens jeg er ved at tælle. Dobbelt op på risikoen for vrede øjne = dobbelt op på alene tid. 


Gode råd til at strikke og lytte: 

Kan man så bare sætte alt på, og strikke derudaf? Ikke altid, så jeg giver lige mine råd til hvordan den perfekte harmoni opnås: 

Du skal først vælge den rigtige bog. Jeg kan ikke sætte hvad som helst på, når jeg skal lytte. Jeg kan høre inden for de første 2 minutter, om lydbogen er noget for mig. Her er det alt fra, hvordan oplæserens stemme er, og hvordan oplæseren bruger stemmen, til hvordan bogens sprog fungerer til oplæsning. 


Dernæst skal du vælge det rigtige strikkeprojekt. Jeg bruger selv projekter, hvor jeg skal strikke det samme i et stykke tid, og hvor jeg ikke behøver at tælle eller tænke. Ærmer, maver, sokkeskafter osv. er fantastiske at strikke derudaf mens man hører lydbog. Du kan i princippet strikke alt, og lige det du har lyst til, men min erfaring siger bare, at jeg ikke kan tælle mens jeg lytter, og jeg mister fokus, hvis jeg skal pause for mange gange, da bogen vil miste sit flow.  


Det allervigtigste er dog, at du nyder din tid og hygger dig. 

Nyeste artikler

Forfatterinterview: Oskar Seyfert

Oskar Seyfert har skrevet den rørende bog Min far bliver væk. Oskar fortæller heri om hverdagen med sin demente far. Han bliver gradvist mere syg, og …

Læs mere →
Minimal Furniture

Forfatterinterview: Mithu Sanyal

Mithu Sanyal har skrevet den anmelderroste roman, Identitti, der ryster hele vores forståelse af politisk korrekthed. Fortællingen udstiller de sociale mediers magt i debatten om identitetspolitik …

Læs mere →
Ekko Facebook Opslag

Novembers nyheder

Kalenderen melder den 1. november og selvom temperaturen falder, så betyder det ikke, at forlaget er gået i dvale. Vi har flere fantastiske romaner på …

Læs mere →
Minimal Furniture 37

Hvem ejer en historie?

Selma Lønning Aarø er aktuel med hende roman Privatlivets fred. Privatlivets fred er en bog om at være forfatter og om at blive udsat for en forfatter. …

Læs mere →
Minimal Furniture 32

Forfatterinterview med Ane Barmen

Ane Barmen er aktuel med romanen Far var næsten på Woodstock. Dette er en roman om hvordan vores opvækst former os, om skam og om tilgivelse. …

Læs mere →