Forfatterinterview: Oskar Seyfert

Oskar Seyfert har skrevet den rørende bog Min far bliver væk. Oskar fortæller heri om hverdagen med sin demente far. Han bliver gradvist mere syg, og den far, som Oskar har kendt og set op til, er ved at forsvinde. Det sætter en masse tanker i gang, og det ændrer livet for Oskar, hans mor og søskende. Men det binder dem også tættere sammen, og i fællesskab forsøger de at fylde de huller ud, som farens sygdom har skabt.

 

Vil du fortælle lidt om dig selv? 

Ja, jeg er 16 år gammel. Jeg har to yngre søskende og vi tre, min mor og vores hund bor i Hamborg i Nordtyskland. Jeg spiller fodbold, træner og spiller guitar i min fritid. Og da jeg var 15 år skrev jeg en bog. 

Hvad handler bogen om?

Min far bliver helt væk handler om, hvordan min families liv ændrede sig efter, at min far fik diagnosen Alzheimer, og hvordan han sygdom skred længere og længere frem. Den handler om hvordan vores forhold og familieliv ændrede sig. Sygdommen er ret hård, men der er altid et efter. Du lærer at leve med selv de værste omstændigheder og skabe en ny hverdag. Selvom en person er begrænset af en sygdom, er der altid smukke øjeblikke I kan opleve sammen. Hvid du formår at overvinde den indledende vrede og sorg, gør det dig stærkere i det lange løb. 

Hvorfor har du valgt at skrive bogen? 

Jeg skrev min bog i håbet om, at den vil hjælpe mig med at bearbejde min fars sygdom. Jeg har altid haft et meget godt forhold til ham, et helt normalt far-søn-forhold. Men så skiftede rollerne, jeg overtog ting for min far, som han plejede at gøre for mig. Det ville jeg skrive om. 

 

Hvad håber du, at læseren får ud af din historie? 

Jeg skrev mest bogen for mig selv. Men jeg håber, at folk lærer hvordan Alzheimer er. Og at det er vigtigt at konfrontere sygdommen direkte i stedet for at prøve at lade som om, den ikke sker. For det vil ikke virke. Den bedste metode er, efter min mening, at lære at leve med sygdommen og acceptere den. For på et tidspunkt bliver man tvunget til at forholde sig til den alligevel. Du bør derfor se det i øjnene og finde din egen måde at håndtere sygdommen på. 

 

 

Hvem vil du anbefale bogen til? 

Til alle. På et tidspunkt kommer de fleste mennesker I kontakt med enten Alzheimer eller en anden form for demens – enten hos pårørende, venner, bekendte eller hos dig selv. Og så burde alle vide, hvordan de skal forholde sig. Eller i det mindste være forberedt på muligheden for at blive konfronteret med det. 

Find bogen her

Nyeste artikler

Forfatterinterview: Brynjulf Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn har skrevet en række bøger for børn og voksne. Hvid, norsk mand er hans seneste udgivelse og er en samling smertefulde, kloge …

Læs mere →

Forfatterinterview: Naja Vaaben

Hvad handler bogen om?  Falkeridder handler om Esti, der lever et stille liv som novice på klosteret Nordly. Hun er opvokset blandt præstinder der tilbeder …

Læs mere →

Sådan påvirker omgivelserne plottet i nordisk krimi

Skrevet af: H.S Palladino Forestil dig en sen aften langs en øde landevej. Det er tidlig vinter, lige før det første snefald. Din bil er …

Læs mere →

Forfatterinterview: Leif Randt

Allegro Pastell er Leif Randts seneste roman. Han har tidligere udgivet utopien Planet Magnon (2015), Schimmernder Dunst über CobyCounty (2011) og London-romanen Leuchtspielhaus (2009). Siden 2017 har …

Læs mere →

Hvorfor læser vi krimier?

Af GEIR TANGEN – NORSK KRIMIFORFATTER OG KRIMIBLOGGER I norden er vi verdensmestre, når det kommer til at læse spændingsromer, og mange af verdens ledende …

Læs mere →