Forfatterinterview: Oskar Seyfert

Oskar Seyfert har skrevet den rørende bog Min far bliver væk. Oskar fortæller heri om hverdagen med sin demente far. Han bliver gradvist mere syg, og den far, som Oskar har kendt og set op til, er ved at forsvinde. Det sætter en masse tanker i gang, og det ændrer livet for Oskar, hans mor og søskende. Men det binder dem også tættere sammen, og i fællesskab forsøger de at fylde de huller ud, som farens sygdom har skabt.

 

Vil du fortælle lidt om dig selv? 

Ja, jeg er 16 år gammel. Jeg har to yngre søskende og vi tre, min mor og vores hund bor i Hamborg i Nordtyskland. Jeg spiller fodbold, træner og spiller guitar i min fritid. Og da jeg var 15 år skrev jeg en bog. 

Hvad handler bogen om?

Min far bliver helt væk handler om, hvordan min families liv ændrede sig efter, at min far fik diagnosen Alzheimer, og hvordan han sygdom skred længere og længere frem. Den handler om hvordan vores forhold og familieliv ændrede sig. Sygdommen er ret hård, men der er altid et efter. Du lærer at leve med selv de værste omstændigheder og skabe en ny hverdag. Selvom en person er begrænset af en sygdom, er der altid smukke øjeblikke I kan opleve sammen. Hvid du formår at overvinde den indledende vrede og sorg, gør det dig stærkere i det lange løb. 

Hvorfor har du valgt at skrive bogen? 

Jeg skrev min bog i håbet om, at den vil hjælpe mig med at bearbejde min fars sygdom. Jeg har altid haft et meget godt forhold til ham, et helt normalt far-søn-forhold. Men så skiftede rollerne, jeg overtog ting for min far, som han plejede at gøre for mig. Det ville jeg skrive om. 

 

Hvad håber du, at læseren får ud af din historie? 

Jeg skrev mest bogen for mig selv. Men jeg håber, at folk lærer hvordan Alzheimer er. Og at det er vigtigt at konfrontere sygdommen direkte i stedet for at prøve at lade som om, den ikke sker. For det vil ikke virke. Den bedste metode er, efter min mening, at lære at leve med sygdommen og acceptere den. For på et tidspunkt bliver man tvunget til at forholde sig til den alligevel. Du bør derfor se det i øjnene og finde din egen måde at håndtere sygdommen på. 

 

 

Hvem vil du anbefale bogen til? 

Til alle. På et tidspunkt kommer de fleste mennesker I kontakt med enten Alzheimer eller en anden form for demens – enten hos pårørende, venner, bekendte eller hos dig selv. Og så burde alle vide, hvordan de skal forholde sig. Eller i det mindste være forberedt på muligheden for at blive konfronteret med det. 

Find bogen her

Nyeste artikler

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes …

Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, …

Læs mere →

Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen er aktuel med hendes roman Det er mig, der kan hjælpe dig. Kjersti Halvorsen er uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Hendes debutroman …

Læs mere →

Forfatterinterview: Daniela Dröscher

Løgne om min mor er en stor roman, et kammerspil om patriarkatet, fuld af protest og kærlighed samt en klarsynet analyse af de sociale normer, der …

Læs mere →

Forfatterinterview: Ann-Christin Gjersøe

Hvordan er ideen til en romancefortælling i 1800-tallet opstået? Jeg har haft en kærlighed til det 19. århundrede i mange år, en fascination, der opstod, …

Læs mere →