Livet3

Det var jo livet, der lå foran mig

Den norske illustrator og forfatter Lisa Aisato rører i sin indbydende coffee table book ”Livet – illustreret” ved grundlæggende følelser knyttet til menneskets livsfaser. Bogen er netop udkommet på dansk, og som titlen antyder, illustreres livets forskellige faser gennem varme, humoristiske, drømmende og eftertænksomme billeder, understøttet af små sætninger, der meget præcist indkapsler det enkelte billedes stemning, men samtidig åbner op for, at læseren kan spejle sine egne erfaringer i ordene.

”Husker du, at vi badede i sommerregnen?”

Sådan lyder første sætning i Lisa Aisatos billedfortælling. Ideen om at lave en samlet bog med alle sine illustrationer var ikke ny for hende. Den har udviklet sig løbende i de 10 år, hvor hun har leveret illustrationer til norske dagblade og magasiner.

”I mange år har jeg haft en drøm om at lave en samlet bog med mine illustrationer. Da jeg for alvor begyndte at gennemgå materialet til bogen, med nye og gamle illustrationer, gik der ikke lang tid, før jeg så, at det jo var livet, der lå illustreret foran mig,” fortæller hun.

For Lisa Aisato er illustrationerne bogens væsentligste element. Den tilhørende tekst har til formål at holde læseren forsigtigt i hånden, mens man bladrer. Hun fortæller, at det faktisk var vanskeligt at sætte ord og billeder sammen, fordi det skulle ramme helt plet.

”Du skal tænke noget selv, når du læser teksten. Derfor var det vigtigt, at teksten blev enkel og præcis,” pointerer Lisa Aisato.

Lisa Aisato Photo Astrid Waller Kvadrat 474x410 1

Personlig tilgang

De små sætninger, der understøtter de enkelte illustrationer, går fra at være datid til nutid på sidste opslag i livsfasen, som hun kalder Et teenageliv. Det er der en ganske særlig grund til. Bogen har nemlig taget form efter, hvor Lisa Aisato selv er i sit liv – og det er et sted efter ungdommen, i gang med et voksenliv, med alt hvad det indebærer.

”Jeg har taget udgangspunkt i, hvor jeg selv er. Livet set fra mit synspunkt. Min barndom og ungdom er forbi. Jeg er i en tid af mit liv med små børn. Der er gået mange år, men der kommer også til at være mange år fremadrettet, som jeg ikke kender til på samme måde.”

Lisa Aisato ser i bogen livet fra sit eget perspektiv og kaster et tilbageblik på barndommen og ungdommen og skuer fremad mod en endnu ukendt fremtid. Bogen appellerer forskelligt til dem, der læser med. Det er, som om man først forstår perioder af sit liv og er i stand til at mindes dem, når man bliver ældre – når barndommen er ovre.

”I barndommen er der ikke så mange andre perspektiver end bare at være barn. Der er noget melankoli – men også nostalgi – over husker du-spørgsmålene i bogens begyndelse,” fortæller Lisa Aisato.

Mor som inspiration

I det stemningsmættede billedunivers er der plads til legende elementer, og farverne giver symbolsk værdi til den illustrative fortælling. Lisa Aisato arbejder med mange forskellige teknikker i sine illustrationer, og forklarer, at det er spændende at arbejde med forskellige udtryk. Hun arbejder både på papir, lærred og digitalt, hvor op til 100 lag kan være med til at skabe collageffekter.

Selvom ”Livet – Illustreret” tager udgangspunkt i Lisa Aisatos eget liv, har hun ikke været bange for at opsøge folk i hendes nærmeste omgangskreds – blandt andre hendes egen mor – for at indsamle viden og inspiration til at ramme de stemninger og følelser, som illustrationerne kaldte på.

Lisa Aisato har været særligt glad for at portrættere alderdommen, selvom hun ikke her har kunnet tage udgangspunkt i sin egen personlige erfaring. Alderdommens karakterer er tegnet med inspiration i andre mennesker, og det kræver noget mere, siger hun.

”Når der er dele af livet, man ikke selv har oplevet endnu, må man gå til dem, der ved noget, for hvordan skulle jeg kunne fortælle om dét at blive gammel?”

”Måske glemmer du det, som har været”

Inspiration til at illustrere alderdommen – og det levede liv – har Lisa Aisato også fået gennem sin mands bedstemor, som er 86 år gammel.

”Hun fortalte om erkendelsen af, at der ikke længere er nogen, der kan huske hendes barndom. Der er ikke nogen til at sige ”husker du?”. En verden er borte. Men det er ikke ensomhed, hun er ikke alene. Det er nærmere melankoli,” forklarer Lisa Aisato.

Denne erkendelse kan også spores i illustrationen, der afrunder livsfasen et voksenliv og understøttes af teksten ”Pludselig er det os, der er ældst”. De mennesker, som Lisa Aisato har snakket med – i sit arbejde med bogen – har givet hende anledning til at opholde sig ved forskellige eksistentielle milepæle i sine illustrationer.

”Min mor sagde, at for hende var det en milepæl, at hun er den næste i familien, der skal dø,” fortæller Lisa Aisato.

Alvor og humor eksisterer side om side i den stemningsfulde billedfortælling, som konfronterer os med menneskelivet – i alle dets facetter. Uanset hvor gammel man er, og hvad man har oplevet i sit liv, håber Lisa Aisato, at bogens tematikker vækker genklang i læseren, og at der er noget som folk kan identificere sig med.

Livet – illustreret

Livet Illustreret Forside Web

Titel: Livet – illustreret
Originaltitel: 
Livet illustrert
Forfatter: 
Lisa Aisato
Illustrator: 
Lisa Aisato
Oversætter:
 Per Straarup Søndergaard
Udgivelsesdato: 25.03.2020
ISBN: 978-87-7018-621-6
Sideantal: 190
Vejl. udsalgspris: 299,95 kr

Se bogen her

Nyeste artikler

Forfatterinterview: Caroline Stadsbjerg

Caroline Stadsbjerg (f. 1994) er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet. Hun har gået på Writeres Academy og været i et mentorforløb på Dansk Talentakademis Forfatterlinje. Carnivora er hendes …

Læs mere →

Forfatterinterview: Katrine Skovgaard

Hvad inspirerede dig til at skrive Stormspyddet? Jeg har altid elsket museer – og synes, at de er en åbning ind til en magisk verden, …

Læs mere →

Forfatterinterview: Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen er aktuel med hendes roman Det er mig, der kan hjælpe dig. Kjersti Halvorsen er uddannet psykolog ved universitetet i Oslo. Hendes debutroman …

Læs mere →

Forfatterinterview: Daniela Dröscher

Løgne om min mor er en stor roman, et kammerspil om patriarkatet, fuld af protest og kærlighed samt en klarsynet analyse af de sociale normer, der …

Læs mere →

Forfatterinterview: Ann-Christin Gjersøe

Hvordan er ideen til en romancefortælling i 1800-tallet opstået? Jeg har haft en kærlighed til det 19. århundrede i mange år, en fascination, der opstod, …

Læs mere →