Skift til erhvervskunde

Straarup & Co

Minimal Furniture 18

”Det er ikke altid mad eller tøj, børn er fattige på – det kan også være viden, kærlighed eller støtte”

Adil Collage

Fattigdom i Danmark er ikke noget vi snakker meget om.  Ifølge Adil Erdem, forfatter til bogen Fattigrøv, skal fattigdom debatteres i et bredere perspektiv. Over en periode på tre år har han interviewet 12-14-årige børn i Danmark om at være fattig. Det er der kommet ni stærke fortællinger ud af, som på hver sin måde viser børnenes oplevelse af fattigdom som et grundvilkår. I dette interview fortæller Adil Erdem om arbejdet med bogen og om sin egen forståelse af fattigdomsbegrebet.

Oplever du, at fattigdom er et underbelyst emne i Danmark?

”Ja, jeg tror vi er politisk blinde, til en vis grad, hvor vi ikke kan forestille os, at der kan være fattigdomsproblemer i dansk kontekst. De fattige forældre vil ikke have dialogen, for de vil ikke udstille deres problemer i det offentlige rum. Lærerne sidder i krydsilden mellem rige og fattige elever i klasseværelset og vil ikke give slip på tanken om, at vi har social, kulturel og økonomisk ligestilling i Danmark – det kan diskuteres, men vi tager det ikke op. Der er en berøringsangst. Men i arbejdet med Fattigrøv har det trøstet mig, at det med om du er flygtning, indvandrer eller dansker ophører, når det kommer til fattigdom. Her handler det kun om at være barn. Og hvordan man opfatter dét at være fattig.”

Hvad har påvirket dig mest under dine interviews med de fattige børn?

Fattigrøv er en bog der er blevet til i et meget tæt samarbejde med de børn, der er blevet interviewet. Der var noget i alle deres fortællinger, der rystede mig, blandt andet 13-årige Samras fortælling om hendes far, der samler flasker.”

… jeg bliver ked af det, når mine klassekammerater fortæller mig, at de har set min far samle på tomme flasker på gaden, og tilbyder mig deres brugte tøj og andet. Jeg bliver så ked af det, at jeg får tør hals, hvor jeg ikke kan sige noget. Ordene i mit hoved bliver som forstenet, og det gør ondt. Og så tænker jeg, at jeg bare skal væk. Jeg kan jo ikke blive rigtigt venner med nogen, hvis forældre ikke samler på tomme flasker på gaden, vel?
Samra, 13 år

”Jeg var den første, der hørte Samras historie, og hun blev ved og ved og ved. Jeg tænkte der må også være andre, der skal have en bid af den historie. Derfor tænker man også, når bogen først er udkommet, yes, nu ved de andre – læserne – det også.”

Datterens illustrationer 
Illustrationerne i Fattigrøv er tegnet af Helin Erdem – Adil Erdems datter. Helin Erdem fanger noget interessant i arbejdet med de illustrerede børns udtryk. De er oprørske som Adil Erdem kalder det. De illustrerede karakterer skiller sig ud fra andre børnebogskarakterer, der er mere runde og opsøgende i deres fremtoning.

Hvordan understøtter illustrationer og fortællinger hinanden i bogen?

”Illustrationerne skaber en forbindelse mellem læser og værk. De fanger den ensomhed, som børnene udtrykker i deres fortællinger. Og de er samtidig meget anderledes fra illustrationer i andre børnebøger. De har en oprørsk stil. Men i deres udtryk ligner de illustrerede børn de børn, som jeg har snakket med, og som har isoleret sig. Man skal prikke til dem, før de kan gå i interaktion.”

Undervisningsmateriale til Fattigrøv 

Til bogen Fattigrøv hører undervisningsmateriale, som er udarbejdet af Troels Mortensen, der er lærer i grundskolen. Materialet er tiltænkt 5.-6. klassetrin, men kan også – ved at hæve abstraktionsniveauet – anvendes på udskolingsniveau, i projektugen, andre emneuger eller som tværfagligt element i samarbejde med enten samfundsfag eller historie. Opgaverne er alsidige og fordrer både analytiske og perspektiviske færdigheder samt evnen til selv at producere og imitere tekst, inden for bogens genrer.

Hvorfor er fattigdom et relevant tema i undervisningen?

”Igennem det her projekt har flere børn fortalt, at de er trætte af kartoffelmadder med billig mayonnaise fra Aldi – og sådan en mayo kan holde til mange madpakker. Men i Danmark er problemet langt mere omfattende. Det handler ikke kun om kartoffelmaden med mayo. Fattigdommen har flere kanaler. Det er ikke altid mad eller tøj børn er fattige på, det kan også være viden, kærlighed eller støtte. Derfor er en bog som Fattigrøv vigtig, fordi den er meget direkte og lægger op til interaktion. Undervisningen får mulighed for at blive mere autentisk, detaljeret og rummelig. Løsningerne kommer, når man får sagt noget højt. Vi mangler at børn og forældre får fortalt deres historie. Og så skal lærerne have en smule mere tillid til sig selv i forhold til at bringe fattigdomstemaet på banen. I Danmark har vi opnået mange af vores værdier ved at snakke om tingene – det er hele baggrunden for velfærdsstatens opbygning. Vi skal turde spørge ind til børn og fattigdom og være nysgerrige på, hvordan fattigdommen påvirker børnene psykisk. Fattigdom er mange forskellige ting, og vi skal være opmærksomme på de børn, der har brug for ekstra omsorg. Spørg børnene, hvordan de har det.”

Fattigrøv

Fattigroev Forside Web 1 Titel: Fattigrøv
Forfatter: 
Adil Erdem
Illustrator:
Helin Erdem
Udgivelsesdato: 24.02.2020
ISBN:978-87-7018-645-2
Sideantal: 60
Format: B5
Indbinding: Paperback
Tekstbaseret uden illustrationer
Vejl. udsalgspris: 200,00 kr

Se bogen her

[/av_textblock]

Nyeste artikler

Gode faktabøger til børn

Børn interesserer sig for mange ting. Biler, heste, hunde, fodbold … Når dit barn læser om et interessant emne, vil det helt sikkert have lettere …

Læs mere →

Godnathistorier til store børn

Mangler du en god godnathistorie til det 6-10-årige barn? Vi har samlet en lille stak bøger, I kan hygge jer med – bøgerne er uhyggelige, …

Læs mere →

Godnathistorier til små

Mangler du en god godnathistorie til det 3-5-årige barn? Vi har samlet en lille stak bøger, I kan hygge jer med – bøgerne er gakkede, …

Læs mere →

Fem serier til den første læsning

Bøger til den første læsning er vigtige, fordi de giver børnene læselyst. Men mangler ud inspiration til hvilke bøger, der er gode til den første …

Læs mere →

Forfatterinterview: H.S Palladino

Hilde S. Palladino er akutel med den psykologiske krimi Den der frygter sneen. Bogen dykker på fascinerende vis ned i menneskets fortrængte minder og viser os, hvordan fortid og opvækst …

Læs mere →