5 skarpe til børnebogsaktuelle Anne Hjernøe

Hun er kendt fra tv-køkkenet, fra sine dokumentaristiske udenlandsprogrammer med rejsekammeraten Anders Agger samt sin brede vifte af kogebøger. Men Anne Hjernøe skriver også børnebøger og er netop nu aktuel med sin seneste bog af slagsen, Milles nye ven. I det følgende interview fortæller Anne om, hvorfor børnebogen er så vigtig som genre og forklarer hvorfor mad er et godt tema – også til en børnebog.

Mange kender dig som tv-kok og journalist. Hvordan kan det være, at du gik i gang med at skrive børnebøger?
Jeg tror, det var børnebøgerne, der kom i gang med at ’skrive mig’. Det kom bare til mig en dag, hvor jeg sad ved computeren. Der var noget, der skulle ud. En historie.

Hvad synes du, at børnebogen kan som genre?
Børnebogen kan åbne nye verdener for vores børn. Noget af det vigtigste, man kan lære sine børn, er at læse. Børnebogen kan være med til at udvide barnets horisont, for når du åbner en bog, åbner du en ny verden. Børn kan ikke, på samme måde som voksne, søge ud og se verden, men de kan lade sig opsluge af de fantastiske universer, som børnebogen tilbyder dem. Dermed ikke sagt, at voksne ikke også har brug for bøger. Både børn og voksne bør læse, det er en kæmpegave. Jeg læste meget som lille og kom altid slæbende med en masse bøger ud fra skolebiblioteket. Bibliotekaren kiggede på mig og sagde ”du får jo aldrig læst dem alle, lille Anne”. Men børnebøgerne er med til at udvide børns råderum og fantasi.

I “Milles nye ven” finder man en pizzaopskrift. Var det et ’must’ for dig, at der kom en opskrift med i bogen?
Nej. Jeg har hele tiden haft det sådan, at opskriften kun skulle være der, hvis den var en integreret del af historien. Man skal i min optik ikke påklistre noget, men opskriften er jo en naturlig del af den her bog, fordi hovedpersonerne deler en fælles interesse for madlavning. I mit eget arbejdsliv er jeg kun blevet bekræftet i, at mad er med til at forene folk – hvis man lige har spist sammen, er det svært at bekrige hinanden bagefter. Derfor er mad og madlavning også gode temaer i børnebøger.

Hvordan synes du, at Zarah Juuls illustrationer spiller sammen med din fortælling?
Jeg synes hendes illustrationer er rigtig fine. Zarah har en enkel og underfundig streg og billederne indeholder mange fine detaljer. Hun har løst illustrationsopgaven rigtig godt.

Kommer vi til at høre mere til Mille?
Ja, det vil jeg da håbe. Jeg har haft lidt travlt med arbejde på det sidste, men til sommer, når der kommer mere ro på, regner jeg med at fortællingerne begynder at pible frem igen. Jeg bliver inspireret til at skrive, når jeg synes et emne er interessant. Det kan være liv, død, kærlighed, venskab, mobning eller noget andet, hvor jeg synes, der er noget vigtigt at få skrevet ud.

Milles nye ven

Milles nye ven
Forfatter: Anne Hjernøe
Illustrationer: Zarah Juul
Sidetal: 48
Forlag: Straarup & Co
Udgivelse: 10-04-2019
ISBN: 978-87-7018-275-1
Vejl. pris: 150,00 kroner

Se bogen her

straarup og co

Nyeste artikler

Artikler

@mamabrauner: Om at strikke og høre lydbog

En morgen vågner jeg, og går ud i stuen. Jeg sætter mig i min yndlingsstol med en kop kaffe og mit strikketøj. Jeg har høretelefonerne klar, trykker play og starter på en lydbog. Jeg lytter og strikker derudaf – snupper en tår

Læs mere »
Blog

@Bogdokter: Om læseglæde og nørderi

29 bogstaver sat sammen på forskellige måder. Det er alt, der skal til for at store dele af verden, dens indbyggere og dens viden bliver tilgængelig for mig. Det er alt, der skal til for, at jeg kan opleve hele

Læs mere »
Stadion Allé 70, st., 8000 Aarhus C +45 30 71 00 03 mail@straarupogco.dk
Gratis fragt
på ordrer over 500DKK

Priser vises inkl. moms, da du har valgt at handle som privatkunde.
Klik her for at skifte til erhvervskunde.