5 gode råd til at få gang i dit barns læselyst

Som noget nyt på vores sociale medie-platforme introducerer vi hver mandag en serie af 5 gode råd og forslag, der har til formål at fremme den gode læsning. Her tager vi fat i alt fra tips til læsning, læsemetoder, aktiviteter med bøgerne, højtlæsning og meget mere. I denne omgang drejer de gode råd sig om motivation og nogle tips til, hvordan man får sit barn tilbage til læsningen, hvis de har mistet interessen.

”Det er kedeligt at læse” – er en sætning, man sagtens kan ske at høre fra sit barn. Nogle gange kan det være rigtig udmattende og krævende at læse en bog – især når man stadig er i gang med at lære det – så der er ikke noget at sige til, at læselysten til tider kan forsvinde. Der er selvfølgelig ikke nogen fast metode til at genvinde læseglæden, men der er flere ting, man kan tage højde for. Her er nogle stykker, som vi håber, I kan bruge. 

 

1.      Kobl læsningen op på noget andet. Læsning er gemt i rigtig mange ting! Det er langt fra kun bøger, der tilbyder læsning, men også opskrifter, chatforums, regelbøger til spil og meget mere. Bed barnet om at læse opskriften, hvis I bager kage eller om at prøve kræfter med spillereglerne til et familiespil. Når barnet lærer, at læsning og skrivning også gør det muligt at chatte med sine venner i forums eller lære et spil, så kan det sætte skub i motivationen. 

 

2.      Læs indenfor barnets interesser. Man kender det jo sagtens fra sig selv – hvis man rigtig skal blive fanget af en bog, så er det vigtigt, at den rammer ind i en genre eller et tema, som man synes er spændende. Hvis dit barn er vild med computerspil, sport, rollespil eller noget helt fjerde, er det værd at undersøge hvilke bøger, der findes indenfor disse emner. Så i stedet for at prøve at trække barnet helt væk fra computerens verden, kan det være en idé at finde en bog, der dyrker de computerinteresser, som de allerede har, men i et andet medie.   

 

3.      Find det rette læseniveau. Hvis en bog er for nem, kan det hurtigt komme til at virke barnagtigt at læse dem. Hvis den derimod er for svær, kan barnet have svært ved at forstå handlingen og vil måske have lyst til at give op. Man siger, at barnet skal kunne læse omtrent 98% af ordene korrekt, for at bogen er på det rigtige niveau. Der skal altså være meget få ord, som barnet ikke kan læse selvstændigt. Derfor kan det være en rigtig god idé at hjælpe barnet med at finde en bog, der passer til deres niveau, hvis de skal få lyst til at samle flere bøger op. Her kan lix- eller let-tal være behjælpelige, da de er med til at give en idé om bogens niveau.

 

4.      Gør læsning til leg. En god måde at få gang i læsningen er ved at omforme formatet. Hvis barnet synes, at en bog er kedelig at læse, så prøv at koble læsningen til spil eller leg. Det kunne fx være ved at vælge en bog med masser af aktiviteter i – måske en bog, der handler om at røre sig, en der handler om sport, insekter eller andet dyreliv, der kan tages med ud i naturen. Hvis man savner noget aktivitet sammen med læsningen, er der også mulighed for at finde hjælp på bibliotekerne. Mange af de større biblioteker har en børneafdeling, der tilbyder en legende tilgang til bøgerne, ved for eksempel at udbyde børnevenlige arrangementer som temadage, kreative værksteder og hyggelige højtlæsninger.

 

5.      Prøv at lytte i stedet for at læse. Lydbøger har den fordel, at barnet ikke skal bruge energi på at afkode ordene i teksten og derfor bedre kan koncentrere sig om at forstå indholdet i bogen. Læsning med øjnene har selvfølgelig den fordel, at barnet lettere kan gå tilbage i teksten og genlæse svære ord. Genlæsning og gentagne ord er en vigtig strategi i læseforståelse. Når det handler om læselyst, er der dog også andre ting at overveje – siden det ikke er lige så udmattende at give sig i kast med lytning, kan det frigive noget energi til bedre at kunne forholde sig til bogens indhold, hvilket kan være særlig godt, hvis barnet ikke er sikker i at afkode ordene og er en langsommere læser. Lytning kan dermed være med til at genvinde læselysten og potentiel kickstarte en lyst til også at læse med øjnene.

 

Et yderligere punkt, man kunne have grebet fat i, er højtlæsning. Vi tog en smule fat i emnet i et tidligere Facebook-opslag, hvor det handlede om aktiv og dialogisk læsning. Som skrevet ovenfor, kan lytning sagtens bidrage positivt til læselysten, og der er mange metoder ved højtlæsning, der kan gøre læsningen til en fælles læseoplevelse. Når man læser højt, har man mulighed for at gøre læsning til en sjov oplevelse ved at lave stemmer, få barnet til at gætte med på handlingen, gentage sproglige mønstre og kigge på illustrationer sammen. EMU – Danmarks digitale læringsportal – har nogle gode og anvendelige gennemgange af dialogisk læsning, og tilgangens metoder og fordele. 

Hvis du står og mangler nogle idéer til bøger, så kan vi tilbyde et bredt udvalg af letlæste fakta-bøger, der kan passe til nogle af barnets interesser. Vores maxi-serie har et væld af forskellige emner og er alle kategoriseret med lixtal.

Vi er løbende i gang med at udforske idéen om spil som et supplement til læsning og læring, og hvordan spil kan bidrage til læselysten for de børn, der synes det er sværere at komme i gang med at læse. I vores serie ”Spil & Læs”, følger der et lille, let spil med til udvalgte fakta-bøger, som er med til at gøre læsningen sjov og anderledes.

 

Rigtig god læselyst og læsemotivation! 

straarup og co

Nyeste artikler

Blog

Tre gode krimier du kan lytte til

Elsker du også at lytte til krimier? Så er du bestemt ikke alene! Krimiens høje tempo og spændende plot egner sig perfekt til lydbøger da det fastholder din koncentration og kan gøre både rengøring, madlavning og opvask til sjove pligter.

Læs mere »
Artikler

Interview med Lisa Aisato

Hvordan du blev illustrator? Og hvilken illustration var din første?  Jeg er vokset op et stykke udenfor Oslo med min mor, far og storesøster. Jeg altid tegnet siden jeg var helt lille, og derfor husker jeg ikke, hvilken illustration der

Læs mere »
Artikler

Interview med John Kåre Raake

Onsdag den 16. marts udkom John Kåre Raakes debutroman Isen i Danmark. Bogen er en psykologisk thriller, der med sit klimatema som omdrejningspunkt skriver sig ind i polarkrimigenren. Vi har stillet forfatteren et par spørgsmål om hans spændende karriere, og

Læs mere »
Stadion Allé 70, st., 8000 Aarhus C +45 30 71 00 03 mail@straarupogco.dk
Gratis fragt
på ordrer over 500DKK

Privat eller erhverv?

Vi vil gerne give alle vores kunder den bedste oplevelse. Vælg hvordan du ønsker at handle hos os: